fredag, januari 11, 2008

Hundår, kattår, barnår

På min kära hustrus uppmaning så tänkte jag skriva lite om en artikel i Expresen om läkaren Hugo Lagercrantz.

Det jag mest reagerade på var två saker, uttalandet att barn ska ammas var fjärde timme samt att barn behöver 16 timmars sömn. Vi börjar med maten och sen smyger vi in sömnen om en stund.

Så varför är det så att barnen ska få mat vid de intervallen? Så här säger han själv i artikeln:
"Vi vet av kvinnor i andra kulturer att det kan vara bra med en tät närhet till barnet som kan äta när som helst. Men kvinnor i västvärlden har starka egna önskningar och behov som ska tillfredsställas."
Det är alltså bra för barnet att äta oftare och närhelst barnet själv behöver det men västerländska mammornas behov och önskningar ska alltså gå före här?

Vi är inte riktigt klara med maten men vi ska ta och prata lite om sömnen och om hundar ett tag nu. De flesta känner ju till hundår och hur man kan räkna fram hur mycket en hunds ålder motsvarar i människo år. Det finns dock en lite mer avancerad metod också där man viktar hundens ålder så att tex det första året är värt fler människoår än de senare. Jag började fundera om det inte kan vara så att det samma stämmer för människor. Det är kanske därför barndomsåren och de första sommrarna sträckte ut sig i all oändlighet medan åren och årstiderna flyger förbi nu när man är vuxen?

Låt oss i alla fall anta att så är fallet, vad skulle det kunna få för effekter? Nu är det dags för sömnen. Vuxna sägs behöva ca 8 timmar sömn och barn 16 timmar. Om mängden sömn som behövs är konstant så skulle det innebära att barn lever två "barnår" för varje "vuxenår".
Tillbaka till maten, att vänta 4 timmar mellan gångerna att få något att äta skulle då motsvara 8 timmar för en vuxen. Det är alltså en hel arbetsdag (exklusive lunchen) som det dröjer mellan gångerna innan barnet får mat igen. Du kanske någon gång har skippat lunchen och jobbat en hel dag utan att äta och klarat av det men har du någonsin gjort det utan att dricka något också?

Men man kan ju inte räkna så kanske någon eventuell kritiker säger men låt oss då ta i beaktning hur mycket barn växer sin första månad. Med lite hjälp så hittade jag lite siffor här hos WHO. Det är alltså medeltalen för längd för ett helammat barn. Med hjälp av min fina lilla kalkulator så fick jag fram att barn växer ca 4,5 cm sin första månad (nästna 11 cm på tre månader) vilket är då ca 9% ökning av deras längd.
För en man på 180 cm så skulle det motsvara ca 16 cm på en månad eller 0,5 cm per dag. Tonåringars glupande aptit är ju välkänd men det lär vara sällan som ens de växer med 20% på 3 månader. Hur hungrig tror du att en bäbis är efter fyra timmars arbetande?

Detta inlägg är pingat på Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Links to this post

Links to this post:

Skapa en länk