onsdag, februari 21, 2007

Lite får hon väl tåla?

Gah, Skadlig är irriterad när folk pratar utan att tänka igenom vad de säger.
Som tex när man läser den här artikeln på aftonbladet.

I slutet av artikeln säger nämligen rektorn:
"– Våldtäkten i sig föranleder inte flytt från skolan. Det är tråkigt att flickan valde att sluta på vår skola, säger rektorn."
Jag är fördomsfull nog att gissa på att rektorn i fråga inte är kvinna. Jag antar nämligen att kvinnor har åtminstone lite mer empati när det gäller våldtäkt. I första halvan säger rektorn att de räknar våldtäkt som mindre än mobbning och i andra så säger rektorn att flickan "valde" att byta. Rektorn får det att framstå som om tjejen har gjort ett spontant beslut som om det var skor för dagen som hon valde.

Det stora problemet här är en felaktig fördelning av roller. Kvinnan blir pariah när det borde vara den våldförande "mannen" som  ska vara pariah. Är detta någon flockinstinkt som säger att den svaga ska föraktas och att den starka ska beundras? Men det är inte styrka att göra sådant utan svaghet. Riktigt styrka krävs för att kunna leva och att inte ta de fega, enkla lösningarna.

Men du du unga pojke
Det är enkelt att förstöra, att stå vid sidan, att blunda och att hjälpa till men ställ dig i vägen, var en sköld för de svaga och säg NEJ och jag ska kalla dig man.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se
Andra bloggar om: våldtäkt, skuld, aftonbladet

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Links to this post

Links to this post:

Skapa en länk