torsdag, december 20, 2007

Sagan om noshörningsjakten

Det var en gång ett land i Afrika. De hade länge tjänat mycket pengar på att jaga noshörningar och de hade varit väldigt duktiga på det. Så pass duktiga hade de varit att det nu knappt fanns några noshörningar kvar i landet. En grupp tillsattes för att avgöra hur mycket man skulle få jaga för nästa år. Tämligen snabbt så insåg de att om man överhuvudtaget jagade alls så skulle noshörningen bli utrotad. De förselog därför att genast avbryta allt vad jakt heter, åtminstone tills beståndet hade vuxit till sig igen.
Detta var ju givetvis en kattastrof, för jägarna
"Tänk på vår ekonomi. Vi kommer att gå i konkurs om vi inte får lov att fortsätta jaga"
Detta var ju i sanningen en sorglig nyheter. Ingen vill ju att de ska gå i konkurs så under mycket knotande från jägarna så sänkte man bara jaktkvoterna lite grann, för jägarna hade precis fått nya gevär som kunde skjuta ännu mer än tidigare och ville inte ha någon sänkning alls.
Ett år ellt två gick och plöttsligt upptäckte man att det inte gick att hitta några noshörningar alls. Jägarna blev arbetslösa och fick hitta annat att göra och noshörningen var och förblev borta.

Vilken absurd liten historia? Tur att vi svenskar är så mycket inteligenta än någon afrikan eller hur? Menar, vi skulle ju aldrig hitta på något så korkat.
artikel


Detta inlägg är pingat på Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Etiketter: , , ,

2 Comments:

At 00:30, Anonymous Gustav said...

Bra liknelse!
Till skillnad från på landbacken verkar det dock som att om svenska fiskare inte tar upp "sina" kvoter så är det fritt fram för vilka som hellst att köra med huvudet och efter bottenskrapet!
Därför är det av yttersta vikt att vi snackar ihop oss med de andra östersjöländerna. Den stora striden är mot byrokratins drake i Bryssel som låter denna idioti fortgå!

Lev väl,
Gustav Vanderveldt

 
At 09:20, Blogger Skadlig said...

Så sant, de svenska fiskarna är inte ensamma runt östersjön och EU bär mycket ansvar.
Tyvärr så hör man ibland svenska fiskare som använder tonårsargumentet nummer 1a: "Men alla andra gör det ju".
Vi behöver ju som du säger få med de andra östersjöländerna men det skadar inte torsken om vi ensidigt slutar med torskfisket. Det kan tom vara en effektiv påtryckningsmetod i förhandlingarna.

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Links to this post

Links to this post:

Skapa en länk