onsdag, januari 09, 2008

"Alla djur är jämlika, men vissa djur är mer jämlika än andra."

Rubriken ovan är iaf Skadligs syn på den här artikeln i expressen där en bankdirektör fick sin två månaders tvångsseperation från sitt körkort halverat eftersom han behövde kunna besöka sina bankkontor och kollektivtrafiken var för ineffektiv.

Det finns i mitt tycke så många fel i den här frågan att det är svårt att bestämma sig vilken fråga man ska anfalla först.

Hur värderar rätten olika personer viktighet och är ens arbete överhuvudtaget relevant i frågan? Borde inte det som sätts i motvikt är hur viktig är jag? Ska mitt liv bli riskerat genom att rätten släpper ut farliga förare på vägarna bara för att han har enligt rätten ett viktigt jobb?
Herr direktörs "ursäkt" var att han var distraherad av ett telefonsamtal och därför missade hastighetsskylten och körde för fort.
Så vad har vi i det här fallet? En snabbkörande skärpt människa som har koll på sin omgivning? Nej tydligen så var han mentalt inte alls i bilen så han såg inte en skylt som man som bilförare borde vara triggade att notera. Om ett rådjur eller i värsta fall ett barn skulle sprungit ut på vägen så tror jag inte ens att han hade bromsat föränn efter smällen.

Men man kan ju också fråga sig varför vi har hastighetsbegränsningar alls. Vad är vårt syfte när vi straffar någon? Är syftet kanske att vi vill få straffa folk för att det är roligt att straffa folk och vi vill få in extrapengar på böter eller finns det något mer? Min syn är att straff på något sätt ska se till att folk inte gör om det. Detta kan man göra antingen genom att försöka rehabilitera folk (vilket jag föredrar) eller att göra straffet så plågsamt att folk inte gör om det.
Om hans arbete blir svårt eller omöjligt pga bristen på körkort så är det ju snarare bara en förstärkning att han måste följa lagarna. Någon som förlorar körkortet har ju faktiskt inte bara kört lite för fort. De har överskridit gränserna en ganska bra bit. Det är inte slump eller otur när det händer. Det är avsiktligt.

Det som jag dock helst skulle vilja se är att man införde samma regler för böter i Sverige som finns i Finland. Där får man betala efter hur mycket man tjänar vilket i en del fall har gjort att personer har fått betala flera hundra tusen kronor i böter. Så som det svenska systemet funger ar så har vi inga böter för rika människor, vi har bara en hastighetsavgift. Utslaget på hur stor risk det är att åka fast och få böter så är de få tusen det blir en ringa summa för någon som tjänar över 100k i månaden. För någon med mer normal lön så kan ett par hundralappar slå väldigt hårt på deras ekonomi.
Vi ska ju alla vara lika inför lagen (ya right) men här har vi ju uppenbart ett fall där olika rika människor (klasser?) straffas olika hårt för samma brott.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Links to this post

Links to this post:

Skapa en länk