torsdag, juni 22, 2006

Så Gud vet allt, vad spelar det för roll?
Jo om Gud vet allt eller ännu viktigare kan sluta sig till framtiden utifrån den faktan som han har tillgänglig så behöver han aldrig gissa.
Det finns vissa problem med det här med tanke en del fysiska teorier som påtalar existensen av fullständigt slumpmässiga händelser (för små och snabba partiklar) men här använder vi ett postulat av Einstein nämligen "Den gode guden spelar inte tärning". Vi har redan sagt att Gud är god och därav följer det att Gud inte spelar tärning (om han spelar monopol utan tärning är lite svårare att veta). Det det i så fall innebär är att det finns ingen slump utan endast brist på fakta som är en ska som Gud inte har :)

Nu har vi en massa fakta som kan leda oss...?
Jo att Gud behöver inte följa tesen "Ändamålet helgar inte vägen" eftersom han kan avgöra om fågel offrad idag kan rädda världen imorgon.
Nu till slutklämmen :)
Eftersom Gud hela tiden är god och hela tiden vet vad som behövs göras för att goda saker så har han inget val i vilka handlingar han kan utföra. Därmed så har han ingen fri villja.
Detta gäller ju dock bara när han är på jobbet, vad han kan göra på fritiden är en helt annan fråga. Då kanske han tom spelar monopol...
Men inte tärning ;)

Och det var min förklaring till varför Gud inte har någon fri vilja. Finns dock så många och stora hål i min teori att man kan göra en oceanångare igenom den ett par gånger utan att ta samma väg två gånger.

Frågan hurvida människor har någon fri vilja med tanke på ovan (och nedan) lämnas som en uppgift åt läsaren.

Edit: Glömde nästan. Jag har gift mig och jag åtminståne är väldigt nöjd med det :)

1 Comments:

At 09:55, Anonymous Anonym said...

Here are some links that I believe will be interested

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Links to this post

Links to this post:

Skapa en länk