söndag, juni 11, 2006

Katoliker... de är ganska fascinerande tycker jag. I mitt sinne så har de nästan en aura av att vara überkristna *ler* men samtidigt så gör de en del saker som är ganska konstiga ur ett kristen synvinkel. De har tex väldigt många helgon som de om inte tillber i alla fall ber till. Om inte annat så är det en ganska intressant idé att vår allsmäktiga gud skulle behöva medhjälpare för att ta hand om böner från vissa områden :)

Men det finns också vissa teologiska problem med att upphöja dem så högt. Det första budordet från Gud är nämligen "Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig." 2 Mos 20:3
För allt helgonen har gjort för människor och kristendomen (nåja, några av dem i alla fall) så förtjänar de definitivt att räknas som hjältar men all deras kraft kom från Gud och all ära ska föras till Gud.

Jag har dessutom en stark mistanke att om man pratade med de ursprungliga helgonen/martyerna på tiden då det begav sig så hade de blivit förskräckta om de fått höra att någon i framtiden bad till dem. En jude ber inte till någon annan än Gud, vilket i övrigt var anledningen till att det var ganska revolutionerande att Jesus lärjungar tillbad honom om man inte anser att Jesus är Guds son. Så varför ska vi be till dem? Varför ska vi åkalla deras namn när vi är i nöd? Gud tycker om att höra våra böner och han stödjer oss närhelst vi behöver det. Är det inte en risk säg att vi sänker ner Gud till människans nivå om vi tror att Gud inte alltid orkar lyssna på våra böner och rop på hjälp? Gud är inte som vår vänn som tröttnar på att höra oss klaga. Gud är inte supporttekniken som inte orkar hjälpa sin familj med datorproblem på fritiden. Gud finns där och Gud kan bära våra problem. Gud är som vattnet som kan skära genom sten och släcka barnets törst. Gud är som trädet som kan spränga igenom asfalt och som ger oss skugga på en varm dag.

Tillbaka till ämnet, jag säger inte att helgonen är utan förtjänster, men jag tror att man mer ska se dem som förebilder. För om det känns lite för stort och svårt att tänka "Vad skulle Jesus gjort?" så kan man kanske arbeta sig upp till det genom att först tex tänka "Vad skulle Franciscus gjort?" :)

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Links to this post

Links to this post:

Skapa en länk